Обичай ближния си

Бяхме там, готови за страхотна вечеря навън с нашите приятели. Тогава се появи нашата сервитьорка. Не знам дали имаше лош ден или какво, но не беше щастлива да бъде там. Не можех да повярвам как се държи с нас. Искам да кажа, че не й бяхме направили нищо и въпреки това тя се отнасяше толкова зле с нас.
В този момент какъв беше Божият призив към мен? Неговият призив беше да обичам ближния си, както обичам себе си. Сега, аз не познавам това момиче и може никога повече да не я видя, но Бог казва „да обичам ближния си като себе си“. Преди години не бих я смятала за моя съседка. Тя не живее до мен, не ми е приятелка, със сигурност не ми е „съседка“. Думата съсед в Матей 22:39 означава всеки човек, с когото живеем или когото имаме шанса да срещнем.
Когато мисля за това определение за съсед, то е много по-широко от човека, който живее в съседство с мен. Включва съпруга и децата ми, приятелите ми, колегите ми, касиерката в любимия ми магазин и да, дори неприветливата сервитьорка в ресторанта. Тъй като определението е всеки, когото имаме шанса да срещнем, това включва всички хора, с които влизаме в контакт. И така, моето призвание като християнин е да обичам всеки човек, с когото влизам в контакт, точно както обичам себе си.
Когато мисля за това да обичам себе си, мисля за това как се грижа добре за себе си, как се опитвам да се отнасям към себе си с благодат, нежност и доброта. Искам най-доброто за себе си и много повече. Трябва да изразя същите тези чувства към онези, с които влизам в контакт.
Съпругът ми е наистина добър в това да обича ближния си като себе си. Винаги се шегуваме, че неговата суперсила кара хората да му разкажат цялата си житейска история. Веднъж бяхме извън града в ресторант и той отиде да ни поръча храна. Няколко минути по-късно един човек мина и съпругът ми каза: „Хей, Джон! Забавлявайте се много на сватбата на братовчед си и се надявам да имате безопасно пътуване до вкъщи. Отбелязах, че е странно, когато се натъкна на някой, когото познаваше, когато бяхме извън града. Той отговори, че всъщност току-що е започнал да говори с него на опашка и че човекът току-що му е казал цялата тази информация. Аз, разбира се, не бях изненадан, защото точно такъв е съпругът ми. Винаги казваме, че никога не е срещал непознат. Питал съм го преди защо е така и той отговори: „Никога не знаеш с кого ще се срещнеш и какво ще направи Бог, ако се срещнеш с тях.“ Мисля, че той казва, че по същество искам да се стремя да обичам ближния си, както обичам себе си.

Мери Лесли Расин

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Подобни Библейски курсове

Получавайте актуализации на блога

Най-скорошен