Общност в семействата

Има една поговорка, че „Никой човек не е остров“. Като човешки същества ние не се справяме добре, когато сме изолирани от другите. Трябва да бъдем част от общност, за да просперираме. Нашият живот е взаимосвързан с тези около нас. Въпреки че понякога е разумно да отделите известно време, за да сте далеч от другите, това не е начинът, по който сме създадени да живеем постоянно!

Виждаме тази човешка взаимовръзка силно в семействата. Въпреки че семействата идват във всякакви форми и размери, в много семейства има голяма любов и привързаност. Въпреки че може да има и някои разногласия!

Но можете ли да си представите свят без семейства?

Според нашето четене в Битие 2, преди грехът да навлезе в нашия свят, Бог създаде първото семейство – съпруг и съпруга. Всички сме роднини с тях!

След като завърши по-голямата част от творението и го обяви за добро, Бог изведнъж казва, че нещо не е добро! Не е добре мъжът да е сам. Имаше нужда от спътник, някой, който да бъде с него и който да му отговаря (или да му пасва)! Освен това имаше някои неща, които не можеше да направи сам, като например да има деца!

Нито едно от животните не си пасваше. Но когато видя жената, която Бог създаде, използвайки негова страна, той беше много впечатлен – забелязахте ли неговото „най-накрая“ в стих 23!

И мъжът, и жената са еднакво създадени по Божия образ и също така се различават един от друг. Те се допълват красиво. Понякога като жени можем да мислим, че допълването на мъжа е нещо негативно. Това често се дължи на разпадането на взаимоотношенията между мъжете и жените, причинено от греха.

Отделете минута, за да помислите за добър, здрав брак, който лично познавате добре. Двойката ще има много общи неща, но ще има и много различия. Тези различия вероятно се използват за подкрепа и взаимно подпомагане. Това е взаимното допълване.

Съпругът ми е плановик. Аз съм по-скоро човек от типа „ще видим какво ще стане“. Когато се оженихме за първи път, това предизвика известни търкания, тъй като той искаше съботите да бъдат планирани, за да не губим време. Исках да се отпусна, без да планирам всичко. С течение на времето научихме най-доброто и от двата варианта. Неговото планиране означава, че трябва да правим неща, които не бихме могли, ако оставим всичко за последния момент. Моето отношение „да видим какво ще се случи“ означава, че можем да се насладим на някои от тези прекрасни непланирани приключения.

Бог ни е създал за взаимоотношения не само с Него, но и помежду си. Това е част от това да сме създадени по образа на нашия триединен Бог – тримата в едно и едно в трите. Бог има съвършена постоянна връзка в Себе Си. Нашите семейни отношения и приятелства отразяват как сме създадени по Божие подобие.

Когато погледнем как са описани новото небе и новата земя, виждаме семейство, което пирува заедно, тъй като всички ние сме Божии осиновени деца. Ще бъдем част от едно перфектно семейство.

Всеки ден, който имаме на земята, имаме възможността да отразяваме на другите любовта и грижата, които нашият небесен Баща показва към нас. Това може да е в малки случаи, но те могат да имат голямо влияние върху живота на другите.

Може да е:

– осигуряване на храна на семейство, което има любим човек в болница.

– изпращане на колет до изчезнал дом на мисионер.

– даване на храна на някой, който живее на улицата.

– молитва с някой, който е получил лоши новини.

– купуване на топла напитка на нова майка.

– като доброволец да помага в църквата.

Имаме много възможности всеки ден да бъдем посланици на Христос.

По какви начини можете да се възползвате от възможността да отразявате повече от Божията любов към хората около вас? Какво можете да направите, за да помогнете на вашата общност? Как можете да помогнете за укрепването на вашите приятелства, брак и други семейни връзки? Какво можете да направите, за да подобрите взаимоотношенията си във вашето църковно семейство и с други братя и сестри в Господ?

„Кой от вас е мъдър и разумен? С доброто си поведение той трябва да показва делата си, извършени с нежността, която носи мъдростта.” – Яков 3:13

Джули Макилатън

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Подобни Библейски курсове

Получавайте актуализации на блога

Най-скорошен