Бог е нашият източник

В Лука 12:29-32 Исус каза на учениците Си, „не се безпокойте прекалено какво ще ядете и какво ще пиете и не се безпокойте за такива неща. Защото всичките народи на света се стремят към тези неща и вашият Отец знае, че имате нужда от тях. Вместо това преследвайте неговото царство и тези неща ще ви бъдат дадени също. Не бой се, малко стадо, защото вашият Отец благоволи да ви даде царството.

 

Точно преди да седна да пиша този блог, правех списък с хранителни стоки от няколко неща, от които имах нужда за следващата седмица. Най-важният елемент в моя списък? Тежка сметана за моето кафе. Това е просто удоволствие в живота ми, но със сигурност очаквам с нетърпение тази прекрасна капка сметана в кафето си всяка сутрин. Докато го добавях в количката си за пазаруване, бях шокиран да видя колко се е увеличила цената през последните няколко месеца. За момент умът ми започна да мисли как, ако цените продължат да растат, това ще ме засегне по много други начини извън рутината ми за сутрешно кафе. Преди да се усетя, бях минал по пътя на нарастваща загриженост за нуждите през целия си живот.

 

Когато Бог ни казва да не се тревожим какво ядем или пием и вместо това да преследваме Неговото царство, Той не омаловажава най-основните и основни нужди в живота ни или ни казва да пренебрегваме тези нужди. Бог иска да насочим вниманието си към Него и да се научим да Го търсим като наш Източник и Доставчик. Тези, които не познават Божиите пътища, не могат да помогнат, освен да се борят, опитват и плачат за състоянието на своите нужди. Но за тези, които знаят кой е Бог и начина, по който работи, знаем, че можем да Му се доверим напълно за всяка нужда, пред която сме изправени.

 

Докато светът се бори и става все по-тревожен с всеки изминал ден, Бог иска да знаем, че Той се грижи толкова дълбоко за нас като Негови възлюбени деца. Светът може да расте в загриженост за цените на млякото и хляба, но ние не трябва да се поддаваме на същата паника. Бог знае, че имаме същите нужди. И Той не ни е пренебрегнал или изоставил. Но Той иска да се научим да позиционираме сърцата си по различен начин от света, като прилагаме принципите на царството: да се доверяваме на Господ, да търсим Неговата праведност, да сме послушни на Неговото Слово, да бъдем щедри с живота и ресурсите си, да споделяме Евангелието и ходене с вяра. Докато го правим, ще научим кой е нашият Източник и ще знаем, че Той ще ни осигури.

 

Винаги съм си спомнял една история, която баба ми ми е разказвала, когато е била малко момиче. Баща й е бил млад пастор в малък провинциален град в Оклахома през 30-те години на миналия век. Имаха много малко и църковната заплата едва стигаше, за да осигурят необходимото, за да плащат сметките си и да слагат храна на масата всяка седмица. Ситуацията вероятно е била същата за повечето семейства в тяхната малка селска църква по време на Голямата депресия. Но те се довериха на Господ и вярно Му служиха.

Имаше един конкретен спомен, който баба ми разказа. Случи се пропуск и дяконите в църквата бяха забравили да платят на баща й за известен период от време, мислейки, че за това се е погрижил някой от другите църковни лидери. С течение на дните баба ми си спомня, че най-накрая са стигнали до момент, в който не е останала храна за ядене и пари за купуване. Нейните родители, без да знаят точно как да се справят със ситуацията, знаеха, че най-доброто, което могат да направят, е да се молят. Те събраха семейството в хола си и се помолиха Бог да изпрати отговор и вярваха, че Той ще ги даде.

Само няколко часа по-късно на вратата им се почука. Един фермер, един от дяконите в тяхната църква, стоеше на верандата им. Той каза на прадядо ми, че е бил навън и е орал в нивата си, и Светият Дух му спомни за моя прадядо. Не можа да го отърси от мислите му, затова заряза плуга си, отпътува за града и отиде в къщата на пастора. Тогава те успяха да споделят нуждата и църквата успя да я коригира.

 

Това преживяване беше толкова ясно напомняне на баба ми и послужи като свидетелство за другите, че Бог е състрадателен, добър Баща и Той е много наясно с ежедневните ни нужди. Псалм 37:3–5 ни напомня, когато преследваме Божиите неща, когато се наслаждаваме на Господ и Му се доверяваме, Той ще отговори на молитвите ни и ще действа от наше име. По-нататък в тази глава, Псалм 37:25 казва така: „Някога бях млад, сега съм стар. Никога не съм виждал богоугодно изоставени или децата им принудени да търсят храна.“

 

Точно както Бог направи за моята баба като малко момиче и както прави за нас днес, докато Му се доверяваме, гледаме към Него и ходим в пътищата Му, Той ще посрещне нашите нужди и повече. Той е верен на Своето Слово и Неговите обещания. Той не е джин, от който можем да изискваме неща; Той е суверенен Бог. Но Той също е добър Баща и когато знаем как да стоим на Неговото Слово, да се облягаме на Неговите обещания, да Му се доверяваме и да Го преследваме в живота си, ще открием, че Неговата вярност никога не свършва. Когато вярваме, че Бог е нашият Източник и Доставчик, ние се докосваме до мощен източник, светът не разбира.

 

Днес, вместо да оставяме да расте загрижеността за нуждите, пред които сме изправени, нека помним, че Божиите верни пътища са се доказали верни за поколенията. Ако имате голяма нужда в живота си, вярвайте, че Той вижда, знае и го е грижа.

Андреа

Andrea Howey

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Подобни Библейски курсове

Получавайте актуализации на блога

Най-скорошен