Защо Бог чува нашите молитви?

“ 26Така също и Духът ни помага в нашата немощ – понеже не знаем да се молим както трябва; но самият Дух ходатайства в нашите неизговорими стенания;

27а Този, Който изпитва сърцата, знае какъв е умът на Духа, защото Той ходатайства за светиите по Божията воля.” – Римляни 8:26–27

Мисля, че тази седмица е една от любимите ми седмици за молитва досега. Чудесно е да научим какво е молитва, как да се молим, за какво да се молим и различните видове молитви, но всичко е безсмислено, ако Бог не ни чува. Случвало ми се е, много пъти, да се чувствам сякаш молитвите ми не достигат до ушите на Бог. Знам, че това е фалшиво възприятие от моя страна, но също така е индикация за слабо сърце и лошо разбиране за Бог. Ако си имал съмнения дали Бог чува молитвите ти, надявам се, че тази седмица е била насърчение за теб. Той чува.

Една от ролите на Светия Дух е да бъде наш помощник (Йоан 14:26) когато имаме нужда от Него. Той подтиква съвестта ни, когато живеем в разрез с Божието Слово (Йоан 16:8). Той ни утешава в нашата болка (Деяния 9:31) и ни учи в нашето невежество (Йоан 14:26), а също така ни помага в нашия молитвен живот. Ако сте израснали в църквата, вероятно сте чували израза „Духът ходатайства за нас“. Звучи страхотно, но какво означава?

Молитвата е постоянно напомняне за нас, че сме напълно и дълбоко зависими от Бог за всичко. Изпълнени сме със слабост и тази слабост често се вижда в нашия молитвен живот. Лесно се разсейваме, оставяйки нашите графици и тревоги да замъглят очите ни да отнемат от времето ни за молитва. Изнервяме се и бързаме да се молим, защото списъкът ни със задачи се обажда и, честно казано, пускането на пералнята, спането, изпълняването на поръчки или вземането на душ, преди бебето да се събуди, са по-важни за нас от прекарването на време в разговори с Бог или четене на Словото Му. Понякога не знаем как да изразим това, което чувстваме, защото сърцата ни са студени или безчувствени. От време на време просто забиваме. Нашите обстоятелства ни объркват, чувстваме се обезсърчени или сме уморени и просто не знаем какво да кажем.

Дръж се! Никога не се молим сами. Светият Дух ходатайства за нас; Той се моли с и за нас всеки път, когато се молим. Но как точно ни помага?

1. Духът дава насоки.

Случвало ли ви се е някой да изникне в мислите ви и да почувствате нужда да се молите за него? Това е подтикване на Святия Дух. Не го пренебрегвайте. Той е нашият съветник, Който понякога ще положи в сърцата ни неща, за които трябва да се молим. Може би е човек, може би е обстоятелство или може би е подтик към покаяние. Това е начинът, по който Светият Дух ни помага да насочваме молитвите си.

2. Духът ходатайства, когато не знаем какво да се молим.

Колко често са се случвали неща, които са ни накарали да се чудим какво прави Бог? Божиите пътища не са като наши пътища, което може да ни накара да се чувстваме объркани. Ние не познаваме суверенната Божия воля, така че не знаем дали трябва да се молим за изцеление или сила, или повече вяра и търпение. Всички тези неща са добри неща, за които да се молим, но ние се оказваме без посока в средата на нашата болка.

Тогава, когато не разбираме с ума си, можем да бъдем сигурни, че Духът никога не е объркан относно това, от което се нуждаем. Той знае точно за какво да се моли, защото знае желанията на сърцата ни и волята на Отца. И тъй като молитвите на Духа винаги са в съответствие с Божията воля, на тях винаги се отговаря. Това е невероятно за мен! Това също трябва да бъде голямо насърчение за нас да продължаваме да се молим, особено когато се чувстваме слаби, когато сме претоварени или когато сме опустошени.

Бог е казал, че никога няма да ни напусне – това включва и нашите молитви. Духът е там, Той се присъединява към нас в нашата слабост, помага ни да се молим и ходатайства за нас от наше име.

Нито една от нашите молитви не е пропиляна! Бог Отец ги чува всички, защото Той се грижи за онези, които са били изкупени със скъпоценната кръв на Исус и запечатани за вечността със Святия Дух, който ходатайства за нас всеки път, когато се молим. Нищо чудно, че молитвата е толкова силна! Молете се смело за всички и всичко, като помните, че Бог действа във вас и чува всичките ви молитви.

Гледайки към Исус,

Джен Торн 

Jen Thorn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Подобни Библейски курсове

Получавайте актуализации на блога

Най-скорошен