Лъвът и агнето

В психологическия свят научих, че нечии убеждения и познания влияят на поведението. Открих, че тази теория и чувство са много верни в собствения ми живот. Например, когато вярвам, че съм бреме и че хората не се интересуват какво имам да кажа, аз се изолирам и оставам емоционално сама. Сигурна съм, че сега можете да се сетите за много примери за това как вашите собствени вярвания влияят на това как се държите и как се отнасяте към себе си и към другите.

 

Тази концепция може да се приложи и към нашия духовен живот. Баща ми веднъж ми каза, че това, което вярвам за Бог, ще определи начина, по който живея. Когато започнах да мисля за това, бях зашеметена. Осъзнах, че съм гледал на Бог в грешна светлина. Дълго време си мислех, че трябва да направя повече, за да накарам Бог да се гордее с мен. Мислех, че винаги трябва да имам усмивка на лицето си, че не мога да призная никакви негативни емоции и че нося отговорността да спасявам хората със собствените си сили. Всички тези вярвания повлияха на поведението ми и в крайна сметка те произтичаха от моя неточен възглед за това кой беше и е Бог.

 

Единственият начин да имате точна представа за Бог е да четете Неговото Слово. Бог е направил Себе Си явен на страниците на Писанието, в живота на Исус и чрез Неговия Свят Дух, който обитава в тези, които вярват в Него. Очевидно Той копнее да Го познаваме и да знаем кой е Той в действителност.

 

Когато отварям Божието Слово, чета думите на Исус, които казват: „Ела с мен насаме на уединено място и си почини малко“ (Марк 6:31). Тези думи ми разкриват, че Бог иска да бъде в интимна връзка с мен. Той не се нуждае от мен да правя повече, а просто да бъда в Неговото присъствие и да Му се радвам. Мисля за собствените си взаимоотношения; Не искам приятелите ми да правят неща за мен по цял ден, а по-скоро искам да прекарвам време с тях и да бъда с тях. И да, такава истинска привързаност и любов поражда истинска форма на действие.

 

Когато отворя Божието Слово, осъзнавам, че Бог утвърждава моите човешки емоции. Бог знае моята човечност и всичко, което включва това. Бог е състрадателен Бог, което означава, че иска да се бори с мен през всичко, през което преминавам. Бог копнее да излея сърцето си пред Него; Той иска да чуе всяка положителна или отрицателна емоция, която изпитвам. Бог е грижовен, нежен и достатъчно силен, за да удържи всичко.

 

Когато отворя Божието Слово, откривам, че не нося натиска да разрешавам проблемите на хората или да нося болката им твърде близо. В Йоан 6:44 Исус каза: „Никой не може да дойде при Мене, ако Отец, Който Ме е пратил, не го привлече.” Въпреки че съм призван да търпя другите и да ходя с тях – да се радвам с другите и да плача с тях – в моята човечност, аз не мога да ги спася. Това е дело само на Светия Дух, който е Бог и може да спаси всяка душа, независимо къде се намира. Имайки предвид тези неща, има голяма утеха, мир и надежда.

 

Най-вероятно четенето на всичко това ви оставя с въпроса: Как да пренастроя вярванията, които толкова дълго са ме държали на мястото, на което се намирам – циклите, в които се заклещвам, които влияят на моите взаимоотношения, моето благополучие и моя възглед на себе си, Бог и света? Потвърждавам този въпрос и разбирам това чувство. Бил съм на място, където не можех да си спомня как звучи истината, защото лъжите бяха толкова силни.

В много отношения приемах лъжите за истина. Открих, че за да променя вярванията си, трябва да знам кое е истина. Можете да се утешите да знаете, че Бог ви е дал Своето Слово, което е абсолютната истина, върху която можете да базирате вашите системи от вярвания в свят, който има много непостоянни и променящи се стандарти. Следователно, за да пренастроите вярванията си, трябва да се потопите във всяка дума от тази свещена книга. Това е вашето оръжие, вашето съкровище, вашата божествена сила и вашия авторитет. Репетирайте какво казва тази книга. Напиши го на плочата на сърцето си. Говорете си го постоянно. Така започва повторното окабеляване.

 

Вие сте способни и силни, смели и блестящи, талантливи и уникални. Продължавайте да бъдете себе си и позволявайте на Господ да пречисти и усъвършенства всяка част от вашето същество. Има толкова много доброта за вас. Не сте пренебрегнати, така че продължавайте да се борите. Продължавайте да се притискате към Бог, който е върховен и велик, но същевременно близък и интимен. Опознайте целия Него и повярвайте кой Той казва, че е. Той е Лъвът и Агнето, великият Първосвещеник и жертвата, еднократна и за всички хора. Той е всичко – всичко, което сте търсили и всичко, от което някога ще имате нужда. Ти си Негов, а Той е твой. Без значение какво.

 

Грейс Ан

Grace Ann Hopkins

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Подобни Библейски курсове

Получавайте актуализации на блога

Най-скорошен