Пребъдвайте в Христос

Седяхме в една стая в мазето на църквата, в която най-вече се събираха ученици. Аз байх се записала за няколко Библейски курса само за жени преди,, но това беше първия курс, за който се записахме двамата със съпруга ми. И това беше първата ни група в която трябваше да заучаваме стихове от Библията. Те дори ни изпитваха в края на седмицата. За разлика от много хора в тази стая, които бяха израстнали в църквата, аз имах трудности с намиране ка-де точно в Библията е дадена книга. Заучаването на стихове беше голямо предизвикателство за мен и все още е. 

Днешният пасаж е пасажа ни за заучаване за тази седмица. И това е един от пасажите, които бързо запомних. 

“5 Аз съм лозата, вие сте пръчките; който пребъдва в Мен и Аз в него, той дава много плод; защото, отделени от Мене, не можете да направите нищо.” ~ Йоан 15:5

Първото изречение от стих 5 ни напомня за връзката ни с Христос. В свят, който обича да ни казва, че можем да направим всичко, ние сме достатъчни и трябва да бъдем независими жени, може да е лесно да забравим истинската си позиция. Исус не ни казва, че ние сме лозата. Не, Той е лозата, а ние сме клоните. Това означава, че всичко, което сме, всичко, което правим, е преливане на храната и живота, които идват от Бог.

Клон, отрязан от лозата, ще изсъхне и ще умре. Никога не може да даде плод от само себе си. Нуждае се от връзката с източника на живот, който ще създаде среда за растеж на плодовете. Молитвата е нашата връзка с Исус; така ние, клоните, оставаме свързани с лозата.

Следващата част от нашето четене ни казва какво се случва, когато поддържаме и не поддържаме тази връзка. Когато останем свързани с Христос:

Даваме много плодове

Нашите молитви са отговорени

Бог е почитан

Показваме, че сме ученици на Исус

Можем да изпълним работата, която Бог ни е дал

Когато не пребъдваме в Христос, когато се опитваме да живеем сами, стих 6 казва, че се превръщаме в изсъхнали клони, които се хвърлят в огъня. Ние не само сме откъснати от Бог, но и вече не сме от полза за хората около нас.

Молитвата е красив дар, който ни дава, клоните, начин да сме с Исус, лозата. Чрез нашите молитви и общуване с Исус ние се учим да живеем и обичаме и да ставаме все повече като Него всеки ден. Когато сърцата ни станат тясно преплетени с Неговите, всичко, за което мечтаем и се надяваме да постигнем, започва да отговаря на Божията воля за нашия живот и Неговото царство. Колкото по-близо оставаме до Христос, толкова повече ставаме като Него и толкова повече любовта Му ще прелива към онези, които Бог е поставил в живота ни.

Пребъдвайте в Исус. Останете близо до Него и получавайте животворната храна, която никога не изчерпва. Позволете на Бог, майсторът градинар, да отреже всичко, което ви пречи да растете и давате плод за Неговото царство – дори неща, които са били добри, но трябва да отидат, за да освободите място за нещо велико. Без Христос, не можем да направим нищо, но с Бог всичко е възможно (Матей 19:26).

Кристал 

Crystal Stine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Подобни Библейски курсове

Получавайте актуализации на блога

Най-скорошен