Силата на молитвата

„Благодаря, че се обадихте в отдела за обслужване на клиенти. Натиснете 1 за таксуване, натиснете 2 за….“ Някои от най-лошите ми моменти са, когато изгубя нервите си (нелепо, знам) с автоматизирания робот за обслужване на клиенти и крещя, че “Просто трябва да говоря с някой истински човек!”

Може да е трудно да се свържем с хората, които искаме, или с хората, от които се нуждаем. Хващаме се в натоварени моменти. Колкото и да е свързан нашият съвременен свят, той също е безличен и изолиращ по много начини.

Спрете и помислете за това за минута, защото е наистина невероятно: имате незабавен, пряк и по всяко време достъп до Бога на творението. Директна линия. Бързо набиране.

Няма асистент, няма телефонен маркер, няма езикова бариера, няма съобщения.

Той е готов да изслуша и се надява, че ще се обадите. Той не е много зает. Той не е разсеян. Бог не се дразни от нашите молби, не се страхува от въпросите ни и не е разочарован от нашите съмнения.

Това е един от любимите ми стихове от Писанието: „Затова нека се приближаваме с увереност към престола на благодатта, за да получим милост и да намерим благодат винаги, когато имаме нужда от помощ“ (Евреи 4:16). Предният стих ни казва, че можем да се приближим уверено, защото Исус е минал преди нас и е състрадателен и съчувстващ към нашите изкушения.

Нашият свят омаловажава — и понякога се подиграва — силата на молитвата, но Библията е абсолютно ясна за огромната сила на молитвата. Матей 7:7–8 казва: „Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; чукайте и ще ви се отвори вратата. Защото всеки, който иска, получава, и който търси, намира, и на който чука, вратата ще се отвори.”

Бог многократно е демонстрирал силата на молитвата, когато вярващите се молеха за изцеление, победа, мъдрост и защита. Нашият стих днес разказва как една жена беше възкресена от мъртвите след молитвата на Петър (Деяния 9:40).

И така, ако в молитвата има очевидна сила, защо се колебаем?

Понякога мълча, защото дори не знам какво се опитвам да попитам. И това е добре. Бог вече познава сърцата ни. Римляни 8:26 казва: „Духът ни помага в нашата слабост, защото ние не знаем как да се молим, но Самият Дух ходатайства за нас с неизразими стенания“. Когато не мога да намеря думи, просто казвам: Боже, бъди близо. Помогни ми. Дай ми проницателност. Дай ми мир. Защити ме.

Молитвата ми се струваше плашеща — сякаш имаше правилен начин с клишета, които тълпата в църквата знаеше. Бог не търси оратор. Силата на молитвата е в Него, а не в някой от нас или в нещо, което правим. Сега мисля за молитвата по-скоро като за удобен разговор с интимен приятел. Мога да хвърля слоевете и да говоря свободно, без да се притеснявам за клюки или осъждане. Това е безопасно пространство.

Понякога се притеснявам, че Той ще каже не. И знаете ли какво? Понякога Той го прави. Молитвата не е инструмент за нас, за да направим Бог марионетка. Той е развълнуван от нашите молитви и Той им отговаря – но не винаги точно както бихме го направили. (Съвет от един от най-скъпите ми наставници: водете дневник на молитвите си. Можете да погледнете назад и ще бъдете изумени как Бог е отговорил на вашите молби, големи и малки.) На нашите молитви винаги се отговаря в съответствие с Неговата воля, и това може да бъде трудно да се предвиди или види от нашата ограничена човешка гледна точка. Но Исус ни уверява, че „нищо няма да бъде невъзможно“, ако имаме „вяра с големината на синапено зърно“ (Матей 17:20).

Приятели, елате такива, каквито сте. Нека да прекарваме повече време в молитва – говорене и слушане – за да видим какви планини можем да преместим. Каква сила бихме могли да бъдем в този свят, ако разгърнем напълно силата, която Бог ни е дал чрез молитва.

Сара 

Sara Lindsey

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Подобни Библейски курсове

Получавайте актуализации на блога

Най-скорошен