Сила от страдание

“31 И Господ каза: Симоне, Симоне, ето, Сатана ви изиска всички, за да ви пресее като жито;

32 но Аз се молих за тебе, да не отслабне твоята вяра; и ти, когато се обърнеш, утвърди братята си.” – Лука 22:31–32

Преди няколко години дъщеря ми играеше в къщата на приятел, когато при напълно неизбежен инцидент тя падна назад и се приземи тежко върху ръката си. Бързото посещение при лекаря и няколко рентгенови снимки потвърдиха малка фрактура, но за нашето момиче, което обича футбола, това означаваше голяма промяна в плановете й. Вместо да планираме предстоящия футболен мач, водихме разговори за това какво означава да си част от отбор и как можем да се покажем на приятелите си, дори когато не можем да участваме. И когато нещата станаха допълнително разочароващи, ние говорихме за това колко невероятно Бог е създал телата ни, че когато нещо се счупи, то заздравява дори по-силно от преди.

Нашето Писание днес се случва по време на последното хранене на Исус с учениците. Юда вече беше предал Исус и вместо да се съсредоточат върху времето си с Исус, учениците започнаха да спорят кой от тях е по-великият. В обърнатото Царство на Исус величието се измерва в служба, а не в сила. Докато Той споделя това със Своите последователи, Той им дава и удивителен дар: „Давам ви царство, както Моят Отец даде на Мене, за да ядете и пиете на Моята трапеза в Моето царство“ (Лука 22:29). ).

Знаейки, че ще бъде предаден, знаейки дори, че (Симон) Петър ще отрече, че Го познава многократно през следващите дни, Исус им обеща място на масата Му. Но частта, която се откроява за мен? Той каза на Петър, че ще се изправи пред изпитания и ще прави грешки, но Исус се молеше вярата му да не се провали. И тогава, когато (не ако) Петър се обърна обратно към Него, той трябваше да укрепи останалите.

Това, което Петър щеше да почувства счупено, разочароващо и предизвикателно, щеше да бъде изкупено и излекувано чрез прошката на Исус, давайки на Петър шанса да използва опита си, за да предложи надежда и насърчение и да привлече още повече хора към спасителната любов на Исус.

Исус е състрадателен и мил, моли се за нас и се застъпва за нас. Той знае грешките, които ще направим, грешните завои, които ще предприемем, и винаги е до нас, когато намерим пътя си обратно. И може би очакванията, от които се отказахме, и изцелението, което преживяваме, ще ни позволят да служим на Божието царство по по-велик начин, отколкото някога сме могли да си представим, като позволим на Бог да използва Неговото дело в живота ни, за да укрепи хората около нас.

Кристал

 

Crystal Stine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Подобни Библейски курсове

Получавайте актуализации на блога

Най-скорошен